TEKSTOVI

ORIGINAL & PREVODI

RECENZIJE


 


 
Rammstein Serbia Forum

 

 


 
Rammstein Serbia Website Statistics

Pretraži:


free counters

 
 
 


« Nazad

01. Wollt ihr das Bett in Flammen Sehen? (Želite li da vidite krevet u plamenu?)

Jako teško prevodiva pesma. Verovatno da je sam Rammstein želeo da ovoj pesmi ne može da se odredi značenje. Kompletna pesma je naravno, prepoznatljiv Till-ov dupli smisao. U većini delova, pesma se odnosi na korelaciju između ljubavi i seksa: “Sex ist ein Schlacht, Liebe ist Krieg!” – Seks je jedna borba (čak se u slučaju Rammstein-a može reći i klanje), ljubav je rat!
Dok se u drugom delu pesme postavlja pitanje da li mislite da možete biti toliko nevini da ne možete da ubijete. 

02. Der Meister (Gospodar)

Po Flake-u, pesma je o Bogu. (Šta god on predstavljao u pesmi, jer je vrlo diskutabilno da li Rammstein peva o Bogu, pominju se anđeli koji se ne svete, opet prepoznatljiv Rammstein-ovo duplo značenje) Gospodar šalje svoje podanike da najave dolazak sudnjeg dana, i da su dani odbrojani, a ti moraš da trčiš i bežiš ako želiš da se spasiš.

03. Weisses Fleisch (Belo meso)

Pesma govori o silovanju. Čovek čiji je otac bio silovatelj...nasilje rađa nasilje. On uživa u patnji žrtve.

Interesantni podaci vezani za pesmu: 
a) U jednoj srednjoj školi u mestu Columbine, USA, desio se masakr učenika, (poznati Columbine High School Massacre) i jedan Amerčki novinar je napisao da su počinioci masakra (inače fanovi Rammstein-a) bili inspirisani ovom pesmom (početak pesme kaže “…Ti u školskom dvorištu, ja sam spreman za ubijanje...”). Naravno, bend se ogradio od bilo kakvog stavljanja u konotaciju sa događajem, izjavivši kako žele da bude jasno da nemaju nikakav eventualni uticaj na takvo ponašanje niti sadržajem pesme, niti političkim ubeđenjima. Pored toga, članovi Rammstein-a takođe imaju svoju decu, kojoj se trude da usade zdrave i nenasilne vrednosti. Osim Rammstein-a, optuženi su još neki industrial bendovi poput Marilyn Mansona i KMFDM da su nadahnuli počinioce ovog zločina. 

b) Till Lindemann je u jednom intervjuu izjavio kako je dobio pismo od devojke koja je bila silovana, i koja mu je zahvalila što je napisao tu pesmu. Rekla je kako se potpuno identifikovala sa pesmom, i kako je on napisao sve ono što o čemu je ona godinama ćutala, jer nije mogla nikome da kaže, i kako je oduševljena zbog toga.

04. Asche zu Asche (Pepeo za pepeo)

Najčešće se smatra interpretacijom razapinjanja Isusa Hrista na krst. U pesmi se pominje kako će se 10 dana nakon raspeća vratiti, i progoniti egzekutora kao senka, dok će ovaj moliti za milost. Numera je danak osveti, i snagom i željom za njom koju bes, bol i nepravda može probuditi u čoveku.

05. Seemann (Mornar)

Ovo je pesma o osobi koja se, nakon gubitka voljene osobe oseća toliko usamljeno, da jedino što oseća je tuga. U pesmi nije objašnjeno zašto je ostao sam, ali verovatno to nije ni poenta, već samo duboko osećanje bola nakon gubitka voljene osobe. 
Očigledno da Till jako voli čežnju, jer se pominje u velikom broju tekstova.

06. Du Riechst So Gut (Mirišeš tako dobro)

Radi se o predatoru koji je namirisao svoju žrtvu, i krenuo u potragu za njom. Seksualna želja lika u pesmi pobuđena je zanosnim mirisom neke osobe, i on kreće u lov, tražeći je, prateći mirisni trag koji ona ostavlja za sobom. Lako je protumačiti pesmu ako se odgleda spot iz 1998. godine, jer je veoma autentičan!

07. Das Alte Leid (Stara patnja)

Pesma govori o tuzi zbog stare neostvarene seksualne čežnje. On zna da ga svaki put kada oseti čežnju čeka ista patnja. On želi samo da je*e, ali da više nikada ne oseti tu bol (čežnju, patnju).

08. Heirate Mich (Venčaj me)

Još jedna Rammstein-ova jako kontroverzna pesma, inspirisana smrću Till-ovog oca. 
Radi se o nekrofiliji, ljubavi prema mrtvoj ljubavnici, koju i dalje želi, iako se ona raspada. Pesma u stvari predstavlja duboku čežnju čoveka za prošlosti. 

09. Herzeleid (Bol srca)

Sam tekst ove pesme ukazuje i na njeno značenje:
Čuvajte jedno drugo
Od boli srca
Jer kratko je vreme
Koje provodite zajedno
Jer iako su vas mnoge
Godine spojile
Činiće vam se kao da
Su minuti

Poznato je da je ovu pesmu Till pisao dok je ručao i zbog toga je, dok je jeo hranu i pevao, pravio pauze u samim rečima, tako je i nastala pesma.

10. Laichzeit (Vreme mresta)

U samom naslovu, kao i u mnogim rečima u pesmi, odnosi se na vreme mresta riba. Ali isto tako ima preneseno značenje incesta, okrutnosti i brutalnosti. Ali reči se sve vreme prepliću, i zbog toga je veoma teška za recenziju. Pesma sa veoma mračnim tekstom!
On voli sestru
I otpozadi
Riba
Progriza sebi put do usta
Škrge su joj krvave od sisanja
Sa crvenim velikim očima

Veoma dubokoumno i mračno, pravi Till-ov eksprenionizam emocija. U jednom delu teksta piše:
On voli psa
O Bože odozgore
Riba sad ljubi jezikom
Bljuje ti mrtvo mleko u lice
Ti se ne usuđujes da je dodirneš

Očigledno upućivanje na sodomiju, seks sa psom. 

11. Rammstein (Rammstein)

Pesma govori o Nemačkoj vojnoj bazi u kojoj su za vreme aero mitinga poginula 89 civila. Baza se inače zove Ramstein, što je ujedno i naziv benda, nastao tako što je Till čuo za nesreću na TV-u i sinula mu je ideja da je Ramstein odličan naziv za bend. Dodali jedno slovo M u naziv, da bi se ogradili od poređenja i tako je nastao naziv benda Rammstein. Pesma ujedno govori o stradanjima civila i prosipanja krvi koju je uzrokovala ta nesreća.

Recenzije © 2011 frau lindemann - Rammstein Serbia Fanclub
« Nazad

Vrh ˆ