TEKSTOVI

ORIGINAL & PREVODI

RECENZIJE


 


 
Rammstein Serbia Forum

 

 


 
Rammstein Serbia Website Statistics

Pretraži:


free counters

 
 
 


« Nazad

01. Reise, Reise (Putovanje, putovanje)

Pesma peva o životu mornara, okolnostima i nevoljama na koje nailazi. S druge strane, takođe govori o putu, kao i prirodi karaktera putnika, tj. svakog ko teži dostizanju nečega, bila to destinacija ili neki ideal - jedan će svoje koplje bacati ka ribama, drugi ka čoveku, odnosno, da bi stigao do svog cilja spreman je gaziti preko leševa drugih, dostići sve što želi ne birajući način na koji će do toga doći.

02. Mein Teil (Deo mene)

Ova numera govori o Rotenburškom kanibalu, slučaju iz 2001-e godine koji je šokirao Nemačku, a i svetsku javnost.
Pesma je još jedna u nizu Till-ovih morbidnih ostvarenja koja svojim često veoma upadljivim tekstovima provociraju javnost kopkajući društvo na razmišljanje o masi problema s kojima se suočavaju pojedinci i koji se u očima drugih neretko "guraju pod tepih", ignorišu, sve do trenutka kada je prekasno za njihovo rešavanje i kada ostave svoje posledice.

03. Dalai Lama (Dalai Lama)

Numera je adaptacija pesme "Der Erlkönig" koju je napisao Johan Volfgang von Gete lično (pesma nema nikakve veze sa Tibetanskim Budizmom kao ni sa Dalai Lamom).
Tokom pesme, otac koji drži dete, nije želeo da ga preda Bogu. Bog zove dete, da mu se pridruži na nebesima, u trenutku kada grmljavina udari avion od straha otac previše čvrsto pribija uz sebe i u nedostatku vazduha, dete umire i njegova duša ipak odlazi u nebesa.

04. Keine Lust (Bez volje)

Za ovu pesmu je neko najjednostavnije objašnjenje dao Richard Kruspe “You know, after all of these years we’re full-up! Fame, success, money. We don’t want to do anything anymore! Nothing! That’s the idea in the song" 
Dakle tekst pesme opisuje apsolutnu sitost u svakom smislu.

05. Los (Kreni)

Jedna od sporijih Rammstein pesama. Krajnje zanimljiv tekst pesme može se odnositi na iskustva ovog benda u svetu muzike, kao i napretku koji je uvek zagarantovan uz ogroman trud. Los je na neki način epopeja uspehu i radu kao njegovom uzroku. 

06. Amerika (Amerika)

Pesma satirično govori o koka-kolonizaciji sveta i totalnoj dominaciji SAD-a u svakom pogledu od kulturnog do vojnog uticaja na ostatak planete. Na svojstven način ismeva mane globalizacije koju Amerika nameće. Dok u isto vreme ukazuje se na to, da svi mi živimo u jednoj Americi!

07. Moskau (Moskva)

Kao što i samo ime kaže, pesma se odnosi na prestonicu Ruske Federacije i gleda na grad iz 2 ugla. Na njegovu lepotu i ogromno viševekovno kulturno nasleđe kao i na njegovu mračniju stranu, leglo korupcije i nemorala, pretstavljajući grad kao kurvu - lepotu koja se može kupiti, ali koja ispod svog tog sjaja krije mnogo truleži, da se tako kvazimoralistički izrazimo.

08. Morgenstern (Jutarnja zvezda)

Morgenstern govori o veoma ružnoj osobi, poetski prikazano da je do te mere ružna da se sklanja od sunca kako je ljudi ne bi videli i izvrnuli ruglu i prekoru. Ona noću izlazi na prozor i moli se zvezdi danici da joj podari lepotu. Lik koji peva o ružnoj osobi je ipak voli zbog nečega što se krije u njoj, tako da se pesma može okarakterisati kao jedna od onih, koje neke druge vrednosti stavljaju iznad lepote.
Da, čini mi se da je Tilšen pomislio i na trenutak na ružne devojke i utehe koja im je potrebna kada je pisao tekst ove pesme.

09. Stein Um Stein (Kamen po kamen)

A: Pesma počinje sporim monologom o tome kako neko pokušava da zazida živu osobu u maloj kući. Verovatno se tekst odnosi na veoma posesivne ljude, koje u svojoj želji da poseduju voljenu osobu odu predaleko, što je i hiperbolično prikazano u tekstu - lik svoju dragu zazidava u kuću, kako nikada ne bi otišla i uvek ostala kraj njega, i on kraj nje. 
"Ich werde immer bei dir sein..." - Uvek ću biti kraj tebe

B: Za ovu pesmu se po alternativnom tumačenju veruje da je interpretacija više pesama i da ima više značenja.:
a) Prva opcija je interpretacija dela Edgara Alan Poa "The Cask of Amontillado"
b) Druga opcija je da je interpretacija rumunske narodne pesme ”The Monastery on the Arges River” 
c) Poslednje tumačenje je da pesma govori o berlinskom zidu.

10. Ohne Dich (Bez tebe)

Spora, romantična balada, neprirodno čista i jednostavna u poređenju sa ostalim Till-ovim rukopisima, a ipak posebna i velike umetničke vrednosti.
Govori o praznini koja nastaje u odsustvu voljene osobe, nedostajanju, i poimanju vrednosti vremena sa istom kada ona nije tu. Nesvojstveno Rammstein-u, ali dragoceno delo. 

11. Amour (Ljubav)

Za razliku od prethodnice, ova govori o ljubavi na ne tako nevin i romantičan način, prikazuje njenu prevrtljivost i moć da manipuliše ostalim emocijama - upoređuje je sa divljom životinjom, koja je naizgled izazovna i savršena, predatoru koji vreba priliku da uhvati neopreznog u klopku i drži ga u svojim ogromnim kandžama i čeljustima, ušuškavajući ga najpre toplo, a kada žrtva konačno shvata da je ulovljena hladno joj nanosi bol.
"Erst wird es heiss,
Dann kalt,
Am Ende tut es weh."

Recenzije © 2011 Smarac Otvarac - Rammstein Serbia Fanclub
« Nazad

Vrh ˆ