TEKSTOVI

ORIGINAL & PREVODI

RECENZIJE


 


 
Rammstein Serbia Forum

 

 


 
Rammstein Serbia Website Statistics

Pretraži:


free counters

 
 
 


« Nazad

01. Benzin (Benzin)

Po Oliver-u Riedel-u, pesma predstavlja odu pirotehnici koju koriste na stejdzu, i zbog koje su postali popularni i van Nemačke.
Prema drugom mišljenju, radi se političkoj igri i rastu cene bezina u svetu: „Ich brauche Geld für Gasolin“ – treba mi novac za benzin.
"Gasolin" je inače lanac benzinskih pumpi u Nemačkoj, iako nije Nemačka, već Engleska reč.
Inače, između ostalog, u prenesenom značenju se kaže da ako nešto želiš da potisneš iz života, treba da ga spališ.
Interesantan podatak vezan za ovu pesmu je da je jedina sa ovog albuma koja je izvedena uživo na koncertu. Prvi put u Berlin’s Wuhlheide Park, juna 2005, a zatim još par puta, i nalazi se na zvaničnom DVD-ju "Volkerball".

02. Mann gegen Mann (Čovek na čoveka)

Naravno, nema apsolutno nikakve dodirne tačke sa seksualnim opredeljenjem članova benda (što je opet bila kontroverza medija), jer već znamo da su svi članovi benda izraziti heteroseksualci! 
Pesma o prednostima homoseksualaca. Homoseksualci se lako prepoznaju među sobom, i njihov odnos je daleko jednostavniji od heteroseksualnog. Lakše se smuvaju, znaju zašto se žele, ali se ipak osećaju obeleženim. Mnogima nejasna reč “Schwulah“ – Nemački žargon za pedera.
Till Lindemann je izjavio kako je homoseksualcima život daleko jednostavniji, odeš u gay bar, pokupiš ljubavnika, i rešen problem, dok oko žene treba da oblećeš, udvaraš se, kupuješ poklone itd, dok ne dobiješ ono što želiš. 

03. Rosenrot (Crvena ruža)

Pesma je inspirisana Geteovom poemom "Heidenräslein", kao i bajkom Crvenkapa, braće Grim.
Govori o devojci koja ugleda ružu na vrhu planine, i moli voljenu osobu (momka) da se pone i ubere je za nju. On se penje na planinu, odakle se pruža predivan pogled na zemlju, ali on to ne primećuje, jer mu je u mislima samo kako da udovolji svojoj devojci. Iznenada se pod njegovom nogom lomi kamen, i on pada u provaliju i umire.
Poenta priče je u stvari na šta je sve spreman muškarac, zarad ljubav žene.
Spot je na izuzetan način predstavio temu, pokazujući grupu monaha različitih vera, koji dolaze u jedno selo (spot se snimao u Rumuniji na čak temperaturi od -17 u pojedinim satima). Jedan od njih biva zaveden od strane devojke, i ona ga navodi da joj ubije roditelje, zbog čega biva spaljen na lomači.

04. Spring (Skoči)

Pesma je o čoveku koji se popeo na most da bi video pogled (ponovo duplo značenje, jer paralelno po tekstu, on se ipak nešto dvoumi). Ispod mosta se okuplja masa, koja čeka da skoči. On pokušava da siđe sa mosta, ali mu masa ne dozvoljava. Na kraju, biva gurnut od strane osobe koja je smatrala da ga spašava sramote što nije imao hrabrosti da sam skoči. 
Zaključak je: masa želi heroje, kako god oni pokazali da to jesu - makar to bila i spremnost da se strada zbog zabave drugih, tada ona u očima većine nikada neće biti okarakterisana kao kukavičluk.

05. Wo Bist Du (Gde si ti)

Pesma koju je malo teže razumeti. Till Lindemann se igra rečima i konstantno upotrebljava dupla značenja.
Na kraju pesme kaže da spava sa nožem, što pesmi daje značenje da se oseća nesigurno bez osobe koju neprestano traži u pesmi, naročito dok je mrak i ne pojavi se svetlo.
Interesantno je da je ova pesma trebala da se nađe na "Reise, Reise", ali su je članovi benda smatrali suviše mekanom za taj album.

06. Stirb Nicht Vor Mir (Ne umri pre mene)

Još jedna pesma sa igrom reči, gde se prepliću muški i ženski vokal. Till naravno peva na nemačkom, a Sharleen Spiteri iz grupe Texas peva na engleskom. Žena sanja muškarca svake noći, ne poznaje ga, ali zna da ga voli i da ne može da odoli strasti njegovog poljupca. Ona čeka njegovu ljubav do smrti. Pesma o večnoj ljubavi koja ne poznaje granice vremena i mesta.

07. Zerstören (Uništiti)

Izuzetno agresivna i destruktivna pesma o dečaku koji voli da uništava tuđe stvari. Počinje turskom pesmom u kojoj žena peva: „Ne plači ljubavi moja, Bože moj”. Završava se tako što dečak upoznaje slepu devojku, i misleći da je njegova srodna duša, poželi da ona progleda. Devojka otvara oči, i napušta ga istog trenutka (ili noći). Ostaje misterija da li je kraj zapravo početak pesme, i da li njegova destrukcija proizilazi iz bola, besa i nemoći.

08. Hilf Mir (Pomozi mi)

Pesma je bazirana na priči “Die gar traurige Geschichte mit dem Feuerzeug” Heinricha Hoffmanna (1809-1894). 
Radi se o devojčici koja je, dok se osećala usamljeno kod kuće, zapalila šibicu videvši to od majke, jer je bila opčinjena vatrom (verovatno poređenje Rammstein-a fascinacijom vatre). Međutim, vatra je zahvatila njenu odeću, i ona je izgorela u svojoj kući. Na kraju pesme, ona se diže iz pepela, i diže put sunca.
Opet interesantna igra reči:
Das Feuer liebt mich, Das Feuer liebt mich nicht” – plamen me voli, plamen me ne voli.

09. Te Quiero Puta! (Volim te kučko!)

Pesma inspirisana Tillovom fasciniranošću južnoameričke kulture. Njihovom spontanošću, strasti, vrelom krvi, marijači muzikom. U to vreme se zabavljao sa devojkom Španskog porekla (što mu je verovatno bila inspiracija više) i koja mu je pomogla oko teksta, koji je ceo na Španskom.
Cela pesma se svodi na seks izmedju muškarca i žene.

10. Feuer und Wasser (Vatra i voda)

Pesma o muškarcu koji je ludo zaljubljen u ženu koja nije zainteresovana za njega.
Opet Till-ova igra reči, gramatički netačna, ali ništa novo: “Feuer und Wasser kommt nicht zusammen” – vatra i voda ne pašu zajedno, vatra se odnosi na njegovu ljubav i strast prema toj ženi, a voda predstavlja njenu indiferentnost prema njemu.

11. Ein Lied (Jedna pesma)

Pesma posvećena fanovima! Za veliko čudo – balada, i jedna od najsporijih i najmekših Rammstein pesama! Obraćaju se fanovima da su tu za njih, i da i kada su tužni i nesrećni ili ne mogu da spavaju, slušaju njihovu muziku.

Recenzije © 2011 frau lindemann - Rammstein Serbia Fanclub
« Nazad

Vrh ˆ